دسته‌هاتاثیر کودهای فسفره بر بهبود محصول و رشد درختان پسته

تاثیر فسفر بر بهبود رشد درختان پسته و ارتقاء کیفیت محصول

تاثیر فسفر بر بهبود کیفیت و کمیت محصول در باغات پسته

تاثیر فسفر بر بهبود رشد درختان پسته و بهبود قابل توجه کیفیت پسته تولیدی بر کسی پوشیده نیست  . این عنصر در اغلب فعل و انفعالات شیمیایی و بویژه فرآیند فتوسنتز این گیاه ارزشمند اهمیت بسزایی دارد. همینطور تاثیر عنصر فسفر در تولید ATP (ماده منتقل کننده انرژی در گیاه پسته) و آنزیم ها کاملا مشهود است ، البته میزان فسفر قابل جذب در خاک به میزان عنصر فسفر و مهم تر از آن به PH خاک و یا تاثیر سایر عناصر موجود در بافت خاک نسبت به میزان فسفر ترکیب کودی بستگی دارد.
با این وجود در خاک هایی که pH قلیایی دارند هم فسفات های کلسیم با حلالیت پایین تشکیل می شوند، اما افزایش قابلیت انحلال پذیری در خاک برای این محلول ها ، ماه ها تا سال ها زمان نیاز خواهد داشت و تقریبا میتوان تاثیر فسفر بر بهبود رشد درختان پسته را در این خاکها تقریبا ناچیز و قابل چشم پوشی دانست .

مکانیزم تاثیر فسفر بر بهبود رشد درختان پسته 

تاثیر عنصر فسفر در درختان پسته اثری بسیار کلیدی است، اما در بعضی از زمین ها و خاک ها با این که کود های فسفردار یا فسفاته به خاک اضافه نمی گردد، به علت شرایط محیطی خاک نیازی هم به آن احساس نمی شود که به نظر می رسد دلیل این موضوع نیز وجود قارچ های میکوریزا در زمین باشد که به جذب فسفر در پسته کمک کرده و در نهایت گیاه کمبود زیادی را نشان نمی دهد.

زمانی که کمبود عنصر فسفر در دسترس درختان پسته  وجود داشته باشد، این گیاهان در مراحل اولیه تازگی و طراوت خود را از دست می دهند و در پی آن تعداد شاخ و برگ های درختان پسته به مرور زمان کم می شود یا به اصطلاح درخت دچار کانوپی می شود.

علائم کمبود فسفر در درختان پسته

زمانی که میزان فسفر موجود در برگ گیاه پسته به 14 درصد برسد، در این شرایط نشانه هایی از جمله نقطه های سوخته با اشکالی متفاوت در نزدیکی لبه برگ های مسن تر، دیر باز شدن جوانه ها و رنگ پریدگی برگ ها پدیدار می شوند. در نهایت این نقاط به قدری در طول فصل گسترش می یابند که کل سطح برگ را فرا گرفته سپس برگها خشک می شوند و بر روی زمین می افتند. در نتیجه به طور کلی کمبود عنصر فسفر در گیاه پسته موجب کاهش تشکیل نوکلئیک اسید می شود  و در نتیجه تاثیر عنصر فسفر در کاهش تولید محصول پسته بسیار چشمگیر است.

 

کمبود عنصر فسفر در برگ پسته

 تصویر (1) علائم کمبود فسفر بر برگ درختان پسته

در ادامه باید افزود که ادامه روند کمبود فسفر در درختان پسته سبب کاهش سطح مقطع یا کوچک شدن برگ ها نیز می گردد  و حتی برگ های جوان نیز دارای زردی خواهند شد که از جمله پیامد های کمبود فسفر در پسته می باشد.
البته لازم به ذکر است که برخلاف کمبود پتاسیم که موجب خشکیدگی سرشاخه های گیاه پسته می شود، کمبود فسفر همچین نتیجه ای نخواهد داشت. اما اگر مقادیر عنصر فسفر در برگ های درخت پسته به پایین تر از 1 درصد سقوط کند، برگ های این گیاه به سرعت واکنش نشان داده و کدر و زرد رنگ خواهند شد و در نهایت شروع به ریزش می کنند.

با این وجود لازم به ذکر است که پسته از جمله گیاهانی است که کمبود فسفر در آن با تزریق کود های فسفر دار همچون کود فسفر مایع معجزه گر سریعا برطرف خواهد شد. و بعد از آن دیگر تاثیر عنصر فسفر در گیاه پسته کاملا مشهود خواهد بود به این شکل که دیگر برگ های جوان و نورسته این گیاه به رنگ زرد نخواهند بود و علائم دیگر آن هم به سرعت رفع خواهند شد.

تاثیر فسفر بر بهبود رشد درختان پسته و پیشگیری از سرما زدگی آنها

به طور معمول کود های فسفر دار را به عنوان کود های ریشه ای در فصول سرد سال به درختان می دهند و در فصول گرم سال که فصل رشد گیاه پسته است از این نوع کود ها استفاده نمی گردد. یکی از بهترین کودهای فسفر دار موجود در بازار ایران کود فسفر مایع معجزه گر است .
کود فسفر مایع معجزه گر در 2 نوبت جهت جبران کمبود فسفر در دسترس درختان پسته و همچنین بهبود فرآیند تولید ATP ‌در طی فرآیند فتوسنتز به درختان پسته داده می شود. ابتدا در اواخر فصل زمستان به صورت تزریق در سیستم های آبیاری و دوم به صورت محلولپاشی قبل از ورود به فرآیند گل انگیزی درختان پسته ، فرآیند فوق ضمن کمک به توسعه بیشتر و بهتر ریشه های گیاه کمک شایانی به جذب بهتر مواد غذایی ، توسعه سطح برگها و در نتیجه غذا سازی بهتر در سیکل فتوسنتز شده و همچنین سبب پیشگیری از فرآیند ریزش گلها می شود که این موضوع تاثیر شگرفی در باردهی بیشتر ، باکیفیت تر و تثبیت تاثیر فسفر بر بهبود رشد درختان پسته می شود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *