تاثیر فسفر مایع معجزه گر بر ذرت شیرین از این جهت که عنصر خالص فسفر از مهمترین عناصر ضروری برای رشد و نمو گیاهان و از آن مهمتر تاثیر گذار در کیفیت و کمیت محصول و طعم و و رنگ آنها است از مهمترین عناصر مورد نیاز گیاه به ویژه در ذرت شیرین محسوب می شود .
از سوی دیگر مایع بودن این کود قابلیت جذب بهتر و موثرتری به آن داده که این موضوع در غلات و به خصوص گیاه ذرت شیرین بسیار مهم و قابل بررسی دقیق علمی است.
اهمیت فسفر در کیفیت دانه و طعم در ذرت شیرین
عنصر فسفر که در کود فسفر مایع معجزه گر نیز به نحو موثری وجود دارد ، همانطور که اشاره شد نقش مهمی در تشکیل دانه در غلات ، کیفیت ترکیب قندی نشاسته ای آن ، بهبود رنگ دانه ها و بازار پسندی آنها بازی می کند.
عنصر فسفر بخصوص در کودهایی که به لحاظ شکل فیزیکی مایع هستند به سبب جذب سریع تر آنها از طریق سلولهای جاذب برگی در گیاه ذرت شیرین تاثیر گذاری بیشتری نسبت به انواع جامد آن داشته و بدین جهت از اهمیت خاصی در تغذیه گیاه ذرت شیرین برخوردار است.
تاثیر فسفر مایع معجزه گر بر ذرت شیرین و رابطه آن با متابولیسم گیاه
فسفر نقش مهمی در فرآیندهای مختلف فیزیولوژیکی گیاه از جمله تشکیل دانه ، انتقال انرژی، سنتز پروتئین و پیش سازهای تولید محصول در گیاهان مختلف از جمله غلات (به خصوص در کیفیت و کمیت دانهها) ایفا میکند به طوری که می توان به جرات ادعا کرد بدون وجود عنصر فسفر در زنجیره غذایی گیاه ، کیفیت دانه بندی و وزن گیری دانه ها در غلات مختلف از جمله گیاه ذرت و ذرت شیرین افت بسیار زیادی را تجربه خواهد کرد.
- تولید انرژی : فسفر به عنوان یکی از اجزای اصلی ATP (آدنوزین تری فسفات) شناخته میشود. ATP مولکولی است که انرژی مورد نیاز برای انجام واکنشهای شیمیایی در سلول را تامین میکند. در فرآیند فتوسنتز، فسفر در تولید ATP نقش کلیدی دارد که این انرژی برای تبدیل دی اکسید کربن و آب به قند استفاده میشود.
- سنتز کربوهیدراتها : فسفر در سنتز کربوهیدراتها، از جمله قندها، نقش اساسی دارد. این عنصر در تشکیل آنزیمهایی که واکنشهای سنتز قند را کاتالیز میکنند، شرکت دارد که این موضوع به تنهایی از مهمترین نتایج تاثیر فسفر مایع معجزه گر بر ذرت شیرین می تواند ذکر شود .
- انتقال مواد مغذی : فسفر به انتقال مواد مغذی در داخل گیاه کمک میکند. این امر باعث میشود مواد مغذی به طور موثر به دانهها منتقل شده و در نتیجه تولید قند افزایش یابد.
مکانیسم تاثیر فسفر مایع معجزه گر بر ذرت شیرین
- افزایش فعالیت آنزیمهای تولیدکننده قند : فسفر به عنوان یک کوفاکتور برای بسیاری از آنزیمهای دخیل در تولید قند عمل میکند. با افزایش غلظت فسفر در گیاه، فعالیت این آنزیمها افزایش یافته و در نتیجه سرعت تولید قند در دانه ذرت شیرین نیز بیشتر میشود.
- تسهیل انتقال قندها : فسفر به انتقال قندها از برگها به دانهها کمک میکند. با افزایش کارایی فسفر در کودهای فسفر مایع ، انتقال قندها از طریق آوندهای آبکش تسهیل شده و در نتیجه میزان قند تجمع یافته در دانهها افزایش مییابد.
- تنظیم تعادل هورمونی : فسفر در تنظیم تعادل هورمونی گیاه نقش مهمی دارد به نحوی که برخی از هورمونهای گیاهی مانند جیبرلینها و سیتوکینینها در افزایش تولید قند نقش مهمی ایفا می کنند و از این رهگذر می توان گفت فسفر از طریق تاثیر گذاری بر سنتز و انتقال این هورمونها، به طور غیرمستقیم بر تولید قند در دانهها تاثیر میگذارد.
- بهبود فتوسنتز : همانطور که قبلاً هم ذکر شد، فسفر در فرآیند فتوسنتز نقش بسیار مهمی دارد. با بهبود فتوسنتز، میزان قند تولید شده در گیاه افزایش یافته که در نتیجه میزان قند موجود در دانهها نیز بیشتر میشود.
نوصیه نحوه مصرف فسفر مایع معجزه گر در مزارع ذرت شیرین
در خصوص نحوه مصرف فسفر مایع معجزه گر در مزارع ذرت شیرین همانطور که قبلا و در مقاله توضیحات محصول نیز اشاره شد مباحث مفصلی مورد نیاز است که شاید جای بحث و به چالش کشیدن این موضوع در این مقاله کوتاه نباشد ، اما اگر بنا به مسائل حرفه ای نیاز به راهنمایی برای کشاورزان عزیز در مورد نحوه و کیفیت مصرف فسفر مایع معجزه گر در مزارع ذرت شیرین بخواهیم توضیحات خلاصه ای را ارائه کنیم لازم است به موارد زیر اشاره کنیم .
اول ) استفاده در آب آبیاری به میزان 10 لیتر در زمان 4 تا 5 برگی گیاه
دوم ) استفاده به صورت محلولپاشی به میزان 5 لیتر در 400 لیتر آب
سوم )استفاه در آب آبیاری به میزان 10 لیتر در هنگام پر شدن غلافها
تاثیر فسفر مایع معجزه گر بر ذرت شیرین،کیفیت دانه و طعم آن
بر اساس آنچه در بالا اشاره گردید تاثیر فسفر مایع معجزه گر بر ذرت شیرین از طریق تاثیر مثبت بر تولید قند در گیاه ، تسهیل انتقال قندها از برگها و اندامها سازنده آنها به محصول و از آن مهمتر تاثیر بر هماهنگ سازی هورمونهای دخیل در سنتز آن است ، از این رو این کود مایع فسفره به طعم و مزه دانه در ذرت شیرین کمک شایانی میکند که این موضوع تا کنون در مزارع مورد آزمون و تایید قرار گرفته است .