از دیر باز تاثیر و نقش عنصر فسفر (P) به عنوان دومین عنصر مورد نیاز و ضروری برای رویش ، رشد طبیعی ، باروری و محصول دهی گیاهان بر کسی پوشیده نبوده و نیست . از همین رهگذر تحقیقات و مطالعات گسترده ای از سوی مراکز معتبر پژوهشی داخلی و خارجی در این خصوص بر روی فسفر خالص و ترکیبات حاوی فسفر و تاثیرات مختلف آن بر روی جنبه های مختلف رشد و تولید گیاهان صورت گرفته است.
اصلا کود فسفر مایع معجزه گر چیست ؟
یکی از بهترین و کاربردی ترین کودهای مایع حاوی فسفر قابل جذب در کشور ما به گواه متخصصین امر و کشاورزان خبره ، کود فسفر مایع معجزه گر است . این کود فسفر مایع با شماره ثبت کودی 97596 در ترکیب خود حاوی فسفر (P) ، مواد مغذی میکرو و ترکیبات دیگری است که نقش تسهیل گر جذب آنها را از خاک دارند که این مواد و ترکیبات در نهایت محلولی فوق العاده کاربردی را می سازند که توانسته است بسان معجزه ای برای گیاهان مختلف زراعی و باغی عمل کند.
در این نوشته قصد داریم تا با نگاهی خالی از اغراق و از عینک کارشناسی به شرح تاثیر گذاری کود فسفر مایع معجزه گر بر باغات پسته و کیفیت و کمیت محصول نهایی آن بپردازیم ، تا بتوانیم در شناساندن کودها و عناصر مغذی مفید به کشاورزان و باغداران گرامی قدمی هر چند کوچک برداشته باشیم اما قبل از اشاره تفصیلی به خواص و کاربردهای این کود معجزه گر لازم است ویدئوی کوتاه زیر را مشاهده فرمائید و سپس به ادامه بحث بپردازیم.
ویدیو (1 – 1)
از تاثیر کود فسفر مایع معجزه گر بر باغات پسته چه می دانیم ؟
کود فسفر مایع معجزه گر تا کنون در تغذیه درختان فراوان و محصولات باغی بسیار متنوعی مورد مصرف قرار گرفته است که از مهمترین درختان و محصولات قابل ذکر ، درختان و باغات پسته در اقصی نقاط کشور می باشد .
به گواه متخصصین امر باغداری کشور ،استفاده از کود فسفر مایع معجزه گر چه به صورت محلولپاشی و چه به شکل تزریق در آب آبیاری ، سبب بهبودهای بسیار واضح و قابل اندازه گیری با معیارها و مقیاس های کارشناسی در فیزیک و رخ ظاهری گیاه ( از بهبود قابل ملاحظه در میزان و فراوانی برگها تا پهنا و رنگ سبز تیره آنها ، از تعدد سر شاخه ها تا بهبود در اندازه و قطر تنه و ارتفاع گیری مناسب ) بسیار گویا و کاملا مشهود بوده است .
اما از شاخص ها و معیارهای ارزیابی ظاهری که بگذریم ، استفاده از کود فسفر مایع معجزه گر سبب ایجاد بهبودهای قابل توجهی نیز در کیفیت و کمیت محصول در باغات پسته کشور شده است که می توان آنها را در تسهیل و تسریع قابل ملاحظه در پر کردن مناسب مغزها ، تسریع در رسیدگی محصول ، بهبود در سایز گیری و شکل و ظاهر میوه دسته بندی نمود که این موارد در اکثریت باغات و مزارع تیمار شده با کود فسفر مایع معجزه گر به صورت کاملا واضح مشهود بوده است و فیلم و کلیپ های مرتبط اینجا قابل دیدن و بررسی موشکافانه است .
مکانیزم عملکردی کود فسفر مایع معجزه گر
مکانیزم کلی تاثیر کود فسفر مایع معجزه گر را نیز به طور خلاصه می توان در چند پارامتر مشترک در همه باغات و محصولات زراعی و باغی خلاصه کرد :
اول ) تحریک ریشه زائی ، توسعه فوق العاده بافت آن و افزایش شاخص نفوذ ریشه که سبب بهبود عملکرد جذب مواد غذایی مورد نیاز گیاه شده است.
دوم ) بهبود قابل توجه در بافت آوندی و ساختار ساقه گیاه و تقویت انتقال پیش سازهای مواد غذایی به برگها به عنوان عضو غذا ساز برای نیازهای آن
سوم ) بهبود قابل توجه در توسعه سلولی بخصوص در ارگانهای غذا ساز همچون برگها و افزایش کیفیت در عملکرد سیکل فتوسنتزی گیاه
تصویر (1 – 1) بارگیری فوق العاده درختان پسته تحت تاثیر استفاده از کود فسفر مایع معجزه گر
زمان مناسب مصرف کود فسفر مایع معجزه گر برای باغات پسته
همانطور که در مقاله بهترین زمان مصرف کود فسفر مایع معجزه گر نیز بیان شد ، مصرف این کود مایع در دو نوبت توصیه می شود:
مرحله اول از انتهای زمستان است که مصرف این کود سبب بهبود توسعه ریشه و در نتیجه استارت رشدی بهتر در بهار خواهد شد .
مرحله دوم قبل از شکوفه دادن درختان است البته با تاکید بر محلولپاشی این کود قبل از شکوفه دادن به سبب پیشگیری از ریزش شکوفه ها است .
نحوه و مقدار مصرف کود فسفر مایع معجزه گر در باغات پسته
توصیه می شود همراه با آخرین آبیاری باغ در پاییز،این کود فسفر مایع به میزان 20 الی 40 لیتر در هکتار و مجددا در اولین آبیاری بهاره ( استارتر ) نیز به همان میزان تکرار شود.
در بسیاری از مناطق کشورمان ، پسته کاران در هفته ها و روزهای آخر قبل از آغاز گل انگیزی و ظاهر شدن شکوفه ها آبیاری را کامل قطع می کنند به همین دلیل توصیه می شود مقدار 3 الی 5 لیتر در هزار، درختان را محلولپاشی کنند.
با این شیوه میزان شکوفه دهی بسیار افزایش یافته و موضوع مهمتر این است که از ریزش آنها جلوگیری و در موارد بسیار زیادی نیز سبب زودرسی میوه می شود. نکته مهم دیگر برای استفاده از این کود مایع آن است که چنانچه سرمای شدید و ناگهانی احتمالی به وقوع بپیوندد، از سرمازدگی و ریزش گلها نیز تا حد زیادی جلوگیری خواهد شد .